Sfaturi duhovnicești de la Sfântul Serafim de Virița


 O dată în apartamentul Parintelui Serafim a pătruns un hoț, a strâns lucrurile cele mai de preț, a legat o legătură și a ieșit. Incă neieșind bine din casă, legătura s-a dezlegat. Hoțul a început să adune lucrurile în grabă. În acest timp s-a întors stăpânul casei. Hoțul s-a speriat,dar viitorul stareț s-a apropiat de el i-a ajutat să-și pună legătura in spate și apoi a intrat în casă. Starețul spunea că în modul acesta greutatea păcatului s-a luat de pe omul acesta: el nu a furat, ci i s-a dăruit.Părintele Serafim repeta adesori fiilor săi duhovnicești următorul sfat:"- Ai pierdut ceva, nu te întrista, ai primit ceva, nu te bucura peste măsură, ci pentru toate mulțumește-I Lui Dumnezeu."


Rugăciunea îngrădește și respinge cumplitele îndemnuri ale puterii întunecate. Si mai cu deosebire este puternică rugăciunea celor apropiați. Rugăciunea mamei, rugăciunea prietenului - ea are o mare putere


Când cineva era vreodată grav bolnav, starețul îl sfătuia să ia câte o lingură de apă sfințită din oră-n oră. Spunea că nu sunt medicamente mai puternice ca apa și uleiul sfințit.


El spunea: "cât de des ne îmbolnăvim numai din aceea că nu ne rugăm înainte de masă și nu chemăm binecuvântarea Lui Dumnezeu asupra mâncării. Înainte, oamenii făceau toate cu rugăciunea pe buze: când arau se rugau, de asemenea și semănatul și secerișul grânelor îl făceau tot cu rugăciune. Acum noi nu mai cunoaștem ce fel de oameni au pregătit ceea ce noi mâncăm, fiindcă de multe ori alimentele sunt pregătite cu cuvinte de hulă; cu batjocură și blesteme. De aceea neapărat trebuie să stropim mâncarea cu aghiasmă de la Bobotează deoarece ea sfințește totul și se poate mânca tot ceea ce am pregătit fară să ne tulburăm. Tot ceea ce mâncăm noi este darul iubirii lui Dumnezeu pentru noi, oamenii; prin mâncarea pe care noi o mâncam, toată natura și lumea îngerească slujește omului. Pentru aceasta, înainte de masă trebuie să ne rugăm în mod deosebit. Mai înainte de toate, noi chemăm binecuvantarea Lui Dumnezeu, spunând rugăciunea «Tatăl nostru». Iar acolo unde este DomnuL este și Maica Domnului; acolo sunt și îngerii și pentru aceasta cântăm: «Născatoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te» și troparul puterilor cerești: «Arhistrategi ai oștilor celor de sus». Nu în zadar noi spunem: «Să ai înger la masă!». Si cu adevărat îngerii sunt cu noi la masă când noi mâncăm din mâncare cu rugăciune și mulțumire. lar acolo unde sunt îngerii sunt și sfinții, și pentru aceasta noi cântămm troparul Sfântului Nicolae, chemând împreună cu el și binecuvântarea tuturor sfinților asupra mesei noastre".

Domnul este puternic să ridice lucrători ai Săi dacă îl vom ruga. Hai să ne rugăm și să cerem, și atunci și din pietre Domnul îi va ridica pe aleșii săi.


,,Măcar o dată în viață trebuie să aprindem o lumânare pentru cei pe care noi i-am jignit, i-am inșelat,le-am furat ceva sau nu le-am întors datoriile".


Când i se plângeau părintelui Serafim de clevetiri, el spunea: ,,Lăsați să se vorbească despre noi, iar noi să ne străduim să facem bine.


Nu o dată repeta starețul cât îi este de trebuincioasă creștinului rugăciunea pentru vrăjmași. Iată cuvintele Iui: "Numaidecăt să te rogi pentru vrăjmași, căci dacă nu te rogi, e ca și cum ai turna gaz pe foc și flacăra se mărește din ce în ce mai mult. Totdeauna și pentru toate, chiar și pentru necazuri, multumește-I Domnului și Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu".


Starețul spunea că sufletul l-a dat Dumnezeu, iar trupul este de la părinții și strămoșii noștri, pentru accea o parte din păcatele lor trec și asupra noastră. De aceea suntem datori să ne rugăm pentru părinții și strămoșii noștri, iar la spovedanie să aducem pocăință pentru ei. Ei așteaptă rugăciunea noastră și se bucură mult cand ne rugăm pentru ei, iar dacă se află în Împărăția Cerurilor ne ajută nouă